Met Rijnmond…Nooit een saai moment! Op 7 juli roeiden wij de Tromp-prestatietocht een marathon in Hilversum. Lekkere temperatuur van 19 graden, droog en weinig wind.

De Merwede en de Dordtsche Kil waren weer uit de loods gehaald. Fijne boten comfortabel voor de waterwissel, heel erg stabiel en als ze gaan, dan gaan ze ook. Dat hadden we allemaal nodig voor de Tromp-tocht.

De boten hadden we ivm wegwerkzaamheden een dag eerder gebracht en opgeriggerd met vier roeiers en dat scheelde de zondag een uurtje slapen!.

De marathon bestond uit een rondje vanuit Hilversum en ging onder andere over de Vecht, Gein en Angstel langs mooie plaatsjes als Loenen, Baambrugge, Abcoude en Weesp. Over meanderende riviertjes en met waterlelies en molens. Er zaten enkele lange en ruime rechte stukken bij waarop je lekker door kon trekken en royaal boven de 10 of 11 kon gaan zitten om de vaart er in te houden.

Er zaten ook wat venijnige aspecten aan de tocht: griezelig lage bruggen (pas op voor je neus!), tweemaal een oversteek over het Amsterdam-Rijnkanaal, een klotsbak met zuigende vrachtschepen. Deze oversteek was weliswaar begeleid met aanwijzingen middels rode en witte vlaggen, maar daar is alles mee gezegd.

Met 50 km roeien in de benen kwamen we terecht in een hels spektakel van tientallen, sloepen terecht, inclusief hun aangeschoten bemanning. Daar lagen we dan, met 13 roeiboten, in de geur van

Het rondje Rotterdam op zaterdag 7 juli 2018 was een geslaagde dag.

Met mooi weer en hoogwater rond 11:00u kon Rotterdam prima gerond worden. 

De fotoserie staat

We vertrokken met 28 roeiers richting sluisje bij de Kralingse Verlaat, waar we een afspraak hadden met de sluiswachter om ons door te laten naar de Kralingse plas. Helaas stond de sluiswachter op ons te wachten bij de Berg en Broekse Verlaat (het sluisje bij Nautilus). Het resultaat was dat de roeiers 3 kwartier voor de sluis moesten wachten voordat de sluiswachter arriveerde.  In het warme novemberzonnetje, dat dan weer wel.

Nadat we eindelijk door de sluis waren staken we de plas over naar restaurant de Schone Lei, waar we heerlijk op het terras konden genieten van een drankje. Niet te lang helaas want we moesten op tijd weer bij de sluis zijn omdat in het clubgebouw inmiddels druk gewerkt werd aan de pompoenensoep. Het lukte deze keer de boten op tijd door de sluis te krijgen zodat we niet zo laat weer terug waren dat de soep inmiddels koud was geworden.

Zo konden we na de tocht genieten van de overheerlijke pompoenensoep. Complimenten aan de evenementencommissie die wederom haar beste beentje heeft  voorgezet!

Tijdens de tocht werd de onlangs overleden Cor Verbeek herdacht.  Er werden bloemen in het water gegooid, gevolgd door een korte stilte.

In het weekend van 4 tot en met 6 juli was het tijd voor de eerste weekendtocht van 2014 en een memorabele tocht zou het worden! Niet eens omdat we een tocht over de Friese wateren hadden uitgezet met de Kerkboot, een boot met 14 roeiers en één stuur, op zich al een bijzonderheid. Nee, het memorabele zit ‘m in de omstandigheden waar we tijdens de tocht in verzeild raakten. Vrijdag kwamen we aan bij de accommodatie in Grou, een voormalige jeugdherberg. Het was warm en we konden tot ’s avonds laat buiten zitten. De verwachting was wel  dat het weer in de loop van zaterdag zou verslechteren, met een opstekende wind in de middag. We besloten dus in de ochtend een route over het Heegermeer (het grootste meer van Friesland) te varen en in de middag over smallere wateren. Bij de eerste koffiestop vlak voor het Heegermeer leek er nog niets aan de hand, het zonnetje scheen en het water kabbelde  voort, maar toen we eenmaal het meer opvoeren brak de hel los. We werden overspoeld door ongekend hoge golven, zodat we binnen de kortste keren tot op de draad nat waren en dat gedurende de volle 3 kilometer die we over het meer zouden varen. Deze 3 kilometer leken wel een eeuwigheid te duren… De Kerkboot is een hele brede boot die niet zo gauw omslaat maar dat nam niet weg dat de boot wel vol water kwam te staan. Gelukkig waren er 2 pompen in de boot waarvan er één kapot bleek te zijn. Dus ging één roeier pompen terwijl de anderen doorroeiden, ook dat kan in de Kerkboot ! Daardoor bleef de hoeveelheid water in de boot beperkt. Toen we van het meer afgingen en we in kalmer vaarwater terecht kwamen begon het zachtjes te regenen dus opdrogen ho maar. Er zat daarom niets anders op door te roeien tot we een café of iets dergelijks tegen zouden komen.

In het gehucht Parrega (tussen Workum en Bolsward) vonden we eindelijk een café maar dat bleek dicht te zijn. Dankzij een tip van een voorbijganger kwamen we erachter dat er die dag een dorpsfeest werd gehouden en dat daarvoor een grote feesttent was opgezet. En inderdaad, er bleek een grote tent te staan waar we even konden uitrusten en opdrogen, de gelukkigen die droge kleren bij zich hadden konden zich omkleden. Het gebied was overigens niet geheel ongevaarlijk, er liepen kinderen met waterpistolen rond en in de tent werden waterspelletjes gehouden. Een ieder zal begrijpen dat we ons daarvan hebben gedistantieerd (hoewel het natuurlijk vermakelijk is om te zien hoe anderen nat worden).

Na deze welverdiende lunchpauze gingen we verder. Teus, die de hele tijd gestuurd had werd op de stuurplaats afgewisseld door Dick. Het was nog een kleine 20 km naar het eindpunt en begrijpelijkerwijs wilden we daar zo snel mogelijk zijn. Onderweg kregen we nog wat regenbuitjes over ons heen, maar dit was niets in vergelijking met wat we eerder op de dag over ons heen hadden gehad. Na Bolsward en IJlst kwam Sneek weer in zicht, waar een einde kwam aan de barre tocht van 43 kilometer. Maar we kunnen wel terugkijken op een uniek avontuur!

Prima roeiweer en een overtekend evenement; de Oorsprong van de Rotte tocht is gewild  gebleven in de afgelopen zeven jaar.

Heel begrijpelijk want de tocht is een ideale kennismaking met het mooie Rotterdamse roeiwater en ook met de door onze toercommissie goed georkestreerde Rotterdamse gastvrijheid!